Luchtkwaliteit en gezondheid

ieders-lucht_animated
Luchtkwaliteit en gezondheid

Omdat fijn stof deeltjes zo ontzettend klein zijn, kunnen ze heel makkelijk diep in je longen terecht komen. Sommige deeltjes zijn zelfs zo klein dat ze via je longen in je bloed kunnen komen. Fijn stof zorgt voor ontstekingen aan de luchtwegen en problemen met hart en bloedvaten. De meeste onderzoekers denken dat in Nederland zo’n 18.000 mensen per jaar eerder sterven aan de gezondheidsproblemen die ze hebben gekregen door langdurige blootstelling aan fijn stof. Een serieus probleem dus.

Uitzending no. 2 van FLEX M TV programma voor jongeren over: Luchtkwaliteit en gezondheid

Ziek door lucht
Mensen met ziektes aan hun luchtwegen, zoals astma of COPD, hebben sneller last van luchtvervuiling. Gezonde mensen die veel en vaak vervuilde lucht inademen kunnen ook last van hun luchtwegen krijgen. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft problemen met hun luchtwegen.

Astma
Astma is een ongeneselijke, chronische (niet overgaande) ontsteking van de luchtwegen. Hierdoor kan je moeilijker ademhalen. Ook hebben astmapatiënten veel sneller last van stoffen in de lucht. Als er veel (vervuilde) stoffen in de lucht zitten, kunnen ze een astma aanval krijgen. Hoe erg dat is, verschilt per persoon. Vaak moeten ze erg hoesten en hebben ze het benauwd. Een astma aanval kan ook komen door verkoudheid of door hard sporten. Astmapatiënten slikken vaak medicijnen, die ervoor zorgen dat ze weinig last hebben van aanvallen. Vooral fijn stof en ozon maken de klachten van astmapatiënten erger.

COPD
COPD is de naam voor chronische bronchitis (longontsteking) en longemfyseem. Het wordt vaak veroorzaakt door roken en komt met name voor bij ouderen mensen. Het begint vaak met hoesten, het ‘rokershoestje’. Met de jaren wordt het steeds erger. Mensen kunnen minder goed zuurstof in hun bloed opnemen, hebben het vaak benauwd en gaan uiteindelijk vaak eerder dood. Mensen met COPD hebben problemen met ademen. Als de lucht vervuild is, vooral als dit met fijn stof is, wordt dit alleen maar erger.

Allergieën
Als je allergisch bent voor stuifmeel (pollen) in de lucht, heb je hooikoorts. Stuifmeel hoort ook bij het fijn stof, maar het komt uit natuurlijke bronnen, namelijk bloemen. Daar kunnen we als mensen weinig tegen doen. Wel is er onderzoek gedaan dat laat zien dat door luchtvervuiling meer mensen allergisch worden voor stuifmeel.